NOWA INICJATYWA SPECJAŁU

12.06.2015

Obserwując bardzo dynamiczne zmiany zachodzące w strukturze handlu detalicznego, polskie firmy dystrybucyjne PPHU Specjał Spółka z o.o., Delko S.A. oraz PHP „Polski” Tytoń S.A ogłosiły zamiar powołania spółki akcyjnej, która będzie platformą współpracy hurtu i detalu. Jej celem nadrzędnym będzie umacnianie pozycji funkcjonujących w Polsce sklepów należących do tradycyjnego kanału sprzedaży detalicznej. Akcjonariusze - założyciele podpisali list intencyjny i rozpoczęli proces przygotowania wniosku o zgodę UOKiK na zawiązanie spółki.

Kluczowe działania w ramach zawiązywanej Spółki będą miały  na celu:

a.     zbudowanie platformy pozwalającej wspólnie wypracować najlepsze  rozwiązania skierowane do podmiotów prowadzących sklepy detaliczne,

b.     zagwarantowanie tym podmiotom zintegrowanej współpracy z dostawcami oferującymi możliwie najszerszą i komplementarną ofertę asortymentową,

c.     wypracowanie warunków dla wieloletniej współpracy akcjonariuszy z podmiotami prowadzącymi sklepy detaliczne, zrzeszonymi między innymi we współpracujących sieciach franczyzowych LD Holding i PSH Nasz Sklep S.A. na warunkach współpracy satysfakcjonujących  wszystkich uczestników projektu.

Potencjał nowo powołanej spółki będzie wsparty zapleczem  finansowym i logistyczno-dystrybucyjnym  jej akcjonariuszy,  którzy dysponują również komplementarną ofertą asortymentową  w zakresie dóbr   FMCG.

- PPHU Specjał spółka z o.o.- to szeroko pojęta oferta branż spożywczych w tym alkohole, nabiał i tłuszcze

- Delko S.A. – chemia gospodarcza,  kosmetyki,  artykuły higieniczne oraz produkty przemysłowe i drobne AGD

- PHP „Polski Tytoń” S.A.- wyroby tytoniowe, alkohole, produkty impulsowe w strefie przykasowej, wyroby OTC i cały sektor produktów i usług  elektronicznych (karty i startery, doładowania itp.)

Łączny potencjał  akcjonariuszy założycieli na koniec 2014 roku to :

przychody całkowite (PLN): 4 286 130 000
kapitał zakładowy (PLN): 227 330 000
ilość PH:  361
ilość oddziałów: 38
powierzchnia magazynów (m2): 114 480
flota samochodów dostawczych: 768

W dalszej perspektywie nowo powołana spółka otwarta będzie na możliwość  poszerzenia  zakresu działania, biorąc również pod uwagę  zaproszenie do współpracy akcjonariuszy reprezentujących inne branże.