PORADNIKHANDLOWCA.COM.PL – GRUDZIEŃ 2017

W dziale Aktualności serwisu poradnikhandlowca.com.pl ukazała się informacja o otwarciu kolejnego sklepu sieci Livio. Jak dowiadujemy się z materiału jest to placówka o 200 m2 powierzchni sprzedażowej w Tarnowskich Górach, której właścicielem jest Pan Piotr Palacz. Oferuje ona  klientom ponad 4000 pozycji asortymentowych. Sześcioosobowa załoga i dwie kasy gwarantują łatwość dokonywania zakupów. Zlokalizowany na terenie osiedla mieszkaniowego sklep charakteryzuje się przyjazną atmosferą, szerokim wyborem produktów świeżych, jak również proponuje szereg dodatkowych usług. Materiał serwisowy dostępny tutaj.

PORADNIK HANDLOWCA – GRUDZIEŃ 2017

Na łamach grudniowego wydaniu miesięcznika „Poradnik Handlowca” opublikowany został artykuł - „Podkarpackie – region ze zróżnicowanym handlem”, w którym autor rozmawia m.in. z pracownikiem sklepu „Delikatesy Premium” w Rzeszowie, należącego do sieci „Nasz Sklep”. Pani Bernadetta Ochenduszko opowiada Poradnikowi Handlowca, iż sklep odczuwa silną konkurencję ze strony dyskontów i marketów znajdujących się w pobliżu oraz zdradza, jakie produkty będą się najlepiej sprzedawać w sklepie w okresie przedświątecznym. Pani Bernadetta wyjaśnia, iż na święta Bożego Narodzenia, zawsze sprzedaje się dużo produktów regionalnych, głównie wędlin od lokalnych dostawców i tym samym potwierdza słowa autora materiału, który podkreśla, iż w regionie podkarpackim detaliści stawiają na jakość i produkty regionalne.

PORADNIK HANDLOWCA – GRUDZIEŃ 2017

XX Międzynarodowe Tragi Biznes – Żywność – Medycyna Auto Flota – pod takim tytułem ukazał się w grudniowym wydaniu Poradnika Handlowca artykuł podsumowujący tegoroczną edycję targów. Jak opisano w materiale to wydarzeni należy do największych handlowych imprez wystawienniczych w południowo-wschodniej Polsce. W sumie na 7 tys. mkw powierzchni wystawienniczej Hali Sportowo-Widowiskowej Podpromie w Rzeszowie zaprezentowało się ponad 220 wystawców, a ofercie sprzedażowej towarzyszyły konferencje oraz spotkania biznesowe. W artykule podkreślono, iż tegoroczna odsłona imprezy handlowej, ze względu na swój rocznicowy charakter przygotowana została z jeszcze większym rozmachem i dodatkowymi specjalnymi atrakcjami. Podczas dwóch dni targów obyły się losowania aż 75 nagród, których fundatorami byli Specjał, PSH Nasz Sklep oraz Specjał Finanse. W wspomniano także, iż podsumowaniem pierwszego dnia targów był wieczorny bankiet, podczas którego wręczone zostały statuetki m.in. przez przedstawicieli władz samorządowych,  a także nagrody Złoty Specjał. Drugiego dnia targów prezes GK Specjał Krzysztof Tokarz oraz przedstawiciele Kapituły konkursu wręczyli także 30 Złotych Medali dla najlepszych produktów.

WIADOMOSCIHANDLOWE.PL – GRUDZIEŃ 2017

Uniwersytet Przedsiębiorczości Livio kształci swoich franczyzobiorców – to tytuł artykułu, który opublikowano w serwisie wiadomocihandlowe.pl. W materiale czytamy, iż GK Specjał stawia na edukację swoich pracowników i franczyzobiorców. Specjalnie uruchomiona platforma e-learningowa ma nauczyć ich m.in. zarządzania sklepowymi półkami, a także sztuki negocjacji.  Szkolenia składają się z pakietu internetowych kursów, które franczyzobiorcy mogą przechodzić w pasującym im momencie, wystarczy tylko wyrazić zainteresowanie i zgłosić taką potrzebę w centrali, celem założenia stosownego profilu. Oprócz specjalistycznych szkoleń, dotyczących danej kategorii, franczyzobiorcy mogą podnieść także bardziej ogólne umiejętności, jak zarządzanie czasem pracy, czy negocjowanie. Całość kończy się egzaminem, również w formie internetowej - tłumaczy Wiadomościom Handlowym Marian Zych, wiceprezes LD Holding. Cały artykuł dostępny tutaj.

WIADOMOSCIHANDLOWE.PL – GRUDZIEŃ 2017

Specjał, Delko i PT Dystrybucja likwidują Handel Polski. To fatalna informacja dla rynku hurtowego – pod takim tytułem ukazał się artykuł w serwisie wiadomoscihandlowe.pl. Autor materiału informuje, iż spółki Specjał, Delko i PT Dystrybucja porozumiały się w sprawie  zakończenia negocjacji i rozwiązaniu listu intencyjnego w sprawie powołania wspólnego projektu dystrybucyjnego, który miał działać pod nazwą Handel Polski. To oznacza koniec wspólnego przedsięwzięcia. Rozmowy w tej sprawie trwały od 10 czerwca 2015 roku. Jednocześnie autor pisze, iż spółki zgodnie oświadczyły, że nie wykluczają, iż będą w przyszłości współpracować nad rozwojem rynku hurtowego i detalicznego branży FMCG w Polsce. Cały artykuł dostępny tutaj.

DLAHANDLU.PL – GRUDZIEŃ 2017

W serwisie dlahandlu.pl zamieszczono materiał, w którym zacytowano wypowiedzi Krzysztofa Tokarza udzielone w trakcie wywiadu do kwartalnika GK Specjał. - Nie możemy sobie pozwolić na błędy i złe posunięcia. Każda decyzja jest w gronie kierowniczym przedyskutowana i jej podjęcie poprzedzone długim namysłem. I nie jest tak, że prezes za wszelką cenę stawia na swoim. Ocena decyzji przez zarząd jest dla mnie niezwykle istotna. Ważnym elementem ucieczki przed ewentualnymi zagrożeniami dla stabilności firmy jest poszerzanie wiedzy wśród pracowników. Dlatego coraz większą wagę przywiązujemy do systemu szkoleń skierowanych do poszczególnych grup pracowniczych. A jeżeli tę wiedzę skutecznie połączymy z działaniami na rzecz zwiększenia lojalności pracowniczej, to jestem spokojny o przyszłość Specjału - mówi na łamach, cytowanego w materiale, kwartalnika GK Specjał Krzysztof Tokarz, prezes firmy. W artkule opisane są także plany firmy na przyszły rok. Cały materiał dostępny tutaj.

DLAHANDLU.PL – GRUDZIEŃ 2017

W serwisie internetowym dlahandlu.pl zacytowano wypowiedzi Krzysztofa Tokarza udzielone w wywiadzie do kwartalnika GK Specjał - Przewidujemy, że sprzedaż będzie znacząco większa niż planowaliśmy, czyli wzrośnie prawdopodobnie w porównaniu do ubiegłego roku nie o 10, ale około 15 proc. To jednak tylko jedna strona medalu - oceniam, że wynik finansowy może być słabszy niż przed rokiem. Nie ma w tym nic dziwnego. W warunkach obecnej ogromnej konkurencji cenowej, przede wszystkim ze strony dyskontów, należało się tego spodziewać. Nie ma bowiem szans na podniesienie marż, a one w dużej mierze decydują o wyniku finansowym firmy - mówi na łamach, cytowanego w materiale, kwartalnika Krzysztof Tokarz. Dodaje także, iż jedyną metodą utrzymania, a może i zwiększenia wyniku finansowego jest wzrost sprzedaży, ograniczenie kosztów, w tym niestety także zatrudnienia, rezygnacja ze słabo rotujących produktów oraz poprawa wydajności pracy. Cały materiał dostępny tutaj.

WIADOMOSCIHANDLOWE.PL – GRUDZIEŃ 2017

W tym roku sprzedaż Grupy Specjał wzrośnie o 15, a nie jak do tej pory zakładano, o 10 proc. - mówi w wywiadzie do kwartalnika GK Specjał, prezes Krzysztof Tokarz,  na który powołuje się autor artykułu zamieszczonego w serwisie wiadmoscihandlowe.pl. Z drugiej strony firma spodziewa się gorszego od ubiegłorocznego zysku. Prezes Tokarz tłumaczy to potężną konkurencją, która uniemożliwia podniesienie marż. Jako alternatywę do wzrostu prezes widzi dalszy wzrost sprzedaży, ograniczenie kosztów i poprawę wydajności pracy. Jak zadeklarował, w cytowanym w materiale wywiadzie, Krzysztof Tokarz, ze względu na obecną sytuację rynkową trudno wskazać dokładne wyniki, które może osiągnąć spółka. Cały artykuł dostępny tutaj.

HANDEL - LISTOPAD 2017

W listopadowym wydaniu miesięcznika HANDEL ukazał się wywiad z Krzysztofem Tokarzem zatytułowany Hurt tylko z detalem, w którym Prezesem GK Specjał omawia m.in. perspektywy przed klasycznie pojmowanym hurtem. Wyjaśnia, iż hurt spożywczy działający samodzielnie, bez współpracy z powiązanymi z nim, przede wszystkim w formie franczyzowej, sklepami detalicznymi, nie ma przed sobą jasnych perspektyw. Prezes Tokarz jest przekonany, iż w dotychczasowym kształcie hurt nie będzie miał większych szans na przetrwanie i będzie się musiał przekształcić w swoiste centra logistyczne współpracujące z dużymi operatorami mającymi silne detaliczne zaplecze franczyzowe. W wywiadzie podkreśla także , iż sklepy niezwiązane z mocnym graczem hurtowym będą nadal wypadały z rynku. Przetrwają natomiast z pewnością sklepy o charakterze specjalistycznym, które cieszą się wśród klientów coraz większym zainteresowaniem. W opublikowanym materiale, Prezes GK Specjał omawia także wyniki sprzedażowe w III kwartale 2017 roku i podkreśla, iż były one doskonale, a w sierpniu nawet historycznie  rekordowe. Zachęcamy do lektury całego artykułu, który dostępny jest tutaj.

WIADOMOSCIHANDLOWE.PL – LISTOPAD 2017

Jesień sprzyjała kolejnym otwarciom Delikatesów Premium. Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej i każdy stara się ruszyć ze sklepem jak najszybciej przed szczytem zakupowym. Sieć Delikatesów Premium Nasz Sklep wchodzi w skład franczyzy Naszego Sklepu, która liczy już ponad 3600 placówek – czytamy w artykule, który ukazał się w listopadzie serwisie wiadomoschandlowe.pl. Z zamieszczonego materiału dowiadujmy się o kolejnych otwarciach. W oddziale Gdańsk otwarty został sklep o powierzchni 300 mkw. w Wejcherowie w formacie Delikatesy Premium. Kolejne otwarcie miało miejsce na terenie oddziału Łódź w miejscowości Białaczów w formacie Delikatesy Sezam. W oddziale Kraków ruszyły aż trzy sklepy w formacie Delikatesy Premium w miejscowości Zator, w Dalechowicach oraz  w centrum Krakowa.  Natomiast w oddział Wrocław ruszył kolejny sklep Delikatesy Premium w miejscowości Dytmarów. W liczne otwarcia obfitowały też oddziały Tomaszów Lubelski i Rzeszów. Jeszcze w sierpniu ruszyły Delikatesy Sezam w Szczebrzeszynie, a miejscowości Łabunie, powstały Delikatesy Premium. Więcej szczegółów z otwarć w pełnej wersji artykułu.

1  Poprzednia  6  7  8  9  10  11  12  13  14  Nastepna  56