KONFERENCJA NA 25-LECIE

19.11.2015

Z okazji 25 rocznicy działalności Grupy Kapitałowej Specjał zorganizowana została konferencja zatytułowana „25 lat doświadczeń oraz perspektywy rozwoju z Grupą Kapitałową Specjał”.  Spotkanie odbyło się 12 listopada w Hotelu Rzeszów i poprzedziło bankiet podsumowujący XVIII Międzynarodowe Targi Biznes Żywność Medycyna Autoflota.

Upór i konsekwencja

Uczestniczącym w konferencji partnerom biznesowym GK Specjał zaprezentowano zarówno osiągnięcia Grupy, jak i plany jej rozwoju na najbliższe lata. Krzysztof Tokarz, prezes Specjału podkreślał przede wszystkim wysoką pozycję Grupy na rynku obrotu produktami FMCG. Aktualnie bowiem Specjał jest drugim co do wielkości sprzedaży dystrybutorem tych produktów i największym wśród firm o całkowicie polskim charakterze. W roku ubiegłym firma zamknęła rok obrotami rzędu 1,3 mld zł, zaś w bieżącym osiągnie nawet ponad  1,5 miliarda. W efekcie jej pozycja w różnego typu rankingach przedsiębiorstw działających na polskim i europejskim rynku jest coraz wyższa. Na liście 500 Polityki zajęła 34. miejsce, w rankingu Rzeczpospolitej 33., natomiast w zestawieniu największych przedsiębiorstw Europy  środkowo-wschodniej uplasowała się na 86 miejscu.

Krzysztof Tokarz, prezes GK Specjał podkreślał podczas konferencji, że o sile Specjału zadecydowała konsekwencja, z jaką firma rozwijała się przez całe 25 lat oraz systematycznie realizowane inwestycje, w efekcie których Specjał nabrał charakteru ogólnopolskiego. – 25 lat doświadczenia, trafne decyzje biznesowe, wysoki kapitał zakładowy, przeznaczanie całości zysku na inwestycje firmy, a w konsekwencji jej rentowność to siła zapewniająca  przyszły stabilny rozwój Specjału. A jeśli dodać do tego stałą i doświadczoną załogę to można z optymizmem patrzeć w przyszłość – mówi prezes Tokarz.

Kierunek 10 tysięcy…

Siłą Grupy jest także dywersyfikacja działalności. Specjał działa bowiem na różnych biznesowych polach. To nie tylko hurt i detal FMCG, ale i branże medyczna obejmująca spółki Cezal w Rzeszowie i na Śląsku, ochroniarska  oraz finansowa. Łączne obroty należących do Grupy firm ochroniarskich i porządkowych plasują tę działalność Specjału w dziesiątce ogólnopolskiej. Działająca od roku firma Specjał Finanse obsługuje nie tylko biznesowych partnerów Specjału, ale w coraz szerszym stopniu także podmioty zewnętrzne.

Obecnie realizowany jest program budowania zaplecza detalicznego firmy. Do końca 2017 roku w sieciach franczyzowych Grupy ma być aż 10 tysięcy placówek handlowych. Plan ten przewiduje, że do końca bieżącego roku sieci zarządzane przez spółkę Nasz Sklep będą liczyły 3400 sklepów, zaś w LD Holding 1810. – Aktualne zaawansowanie tego planu w pierwszym przypadku wynosi ponad 98 proc., zaś w drugim prawie 97, 5 proc. To dowodzi, że założenie osiągnięcia za dwa lata liczby 10 tysięcy jest w pełni realne – zauważa Krzysztof Tokarz.

Strategia GK Specjał przewiduje, że  rozwój będzie realizowany zarówno drogą organiczną, jak i poprzez przejęcia. W sieciach detalicznych rosnąć będzie także udział twardej franczyzy. Prezes Tokarz podkreślał podczas konferencji, iż istotnym czynnikiem dalszego wzrostu i realizacji zakładanych planów powinno być wsparcie ze strony partnerów biznesowych Specjału. Zarówno jeśli chodzi o ceny i budżety dla hurtu, jak i poprzez  obniżenie kosztów współpracy, czy wsparcie dla takich projektów jak Uniwersytet Przedsiębiorczości.

Polski Handel: potencjał na miarę potrzeb

Podczas rzeszowskiej konferencji zaprezentowano także nowy projekt, w którym uczestniczy GK Specjał, czyli spółkę Polski Handel, w której udziałowcami obok Specjału są także Delko i PT Dystrybucja, a więc dystrybutorzy chemii gospodarczej i kosmetyków oraz wyrobów tytoniowych, parafarmaceutyków, czy produktów impulsowych. Spółka ta będzie w stanie zapewnić kompleksową ofertę dla detalistów zrzeszonych w sieciach franczyzowych Specjału. Wspólny potencjał trzech udziałowców Polskiego Handlu to ponad 10 miliardów zł przychodów, ponad 360 przedstawicieli handlowych, 38 oddziałów, prawie 114,5 tys. mkw. magazynów oraz flota samochodowa licząca niemal 770 pojazdów.  Powstaje więc naprawdę ogromny potencjał.

Krzysztof Tokarz uważa, że taka forma integracji jak Polski Handel pozwoli wypracować korzystne warunki dla długoletniej współpracy detalistów zrzeszonych w Naszym Sklepie i LD Holding z akcjonariuszami nowej spółki. Oferuje ona bowiem bardzo komplementarny asortyment produktów. A może być on jeszcze pełniejszych, bowiem projekt Polski Handel jest otwarty na współpracę z kolejnymi ogólnopolskimi dostawcami takich produktów jak mięso i wędliny, owoce i warzywa, czy pieczywo, prasę, lub mrożonki.