REMIGIUSZ CZERNECKI WICEPREZESEM ZARZĄDU SPECJAŁ SP. Z O.O. I DYREKTOREM HANDLOWYM

08.01.2019

Od stycznia 2019 r. Remigiusz Czernecki jest Wiceprezesem Zarządu i Dyrektorem Handlowym w GK Specjał i odpowiada za działalność operacyjną, rozwój oraz strategię hurtową grupy. Jest absolwentem Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, gdzie ukończył Zarządzanie i Marketing, a także ukończył dwa kierunki Nauczycielski i Trenerski na AWF w Katowicach. Posiada również tytuł naukowy doktora z dziedziny Teoria Treningu.

Remigiusz Czernecki ma ponad 20-letnie doświadczenie w dziedzinie handlu, dystrybucji i produkcji, a także w zarządzaniu w szczególności w optymalizacji procesów operacyjnych, konsolidacji i restrukturyzacji przedsiębiorstw. W branży FMCG jest nieprzerwanie od 1997 roku, gdzie szczebel po szczeblu zbierał doświadczenia począwszy od stanowiska Przedstawiciela Handlowego, poprzez Dyrektora Sprzedaży, Dyrektora Rozwoju, Dyrektora Zakupów, kończąc na stanowiskach zarządczych najwyższego szczebla (od 2008 roku) takich jak Wiceprezes Zarządu, Prezes Zarządu i Przewodniczący Rad Nadzorczych w spółkach o obrotach około 1 mld zł. Przed rozpoczęciem współpracy z firmą Specjał był Wiceprezesem Zarządu Hortex Holding SA, gdzie odpowiadał za zbudowanie kanału dystrybucji bezpośredniej, będąc równocześnie Prezesem Zarządu REN Sp. z o.o. (Grupa REN). Przeprowadził wiele konsolidacji i restrukturyzacji spółek w branży FMCG, a kierowane przez niego spółki trzykrotnie otrzymały prestiżowe wyróżnienie „Diamenty Forbes” w kategorii największych spółek o obrotach rocznych powyżej 250 mln zł. W przeszłości był członkiem Kadry Narodowej i Reprezentacji Polski w LA, oraz wielokrotnym medalistą Mistrzostw Polski. Nadal jest aktywny sportowo i jeździ na motocyklu.