MIĘDZYNARODOWE TARGI BIZNES-ŻYWNOŚĆ-MEDYCYNA-AUTO FLOTA RZESZÓW 2019

09.10.2019

W dniach 6-7 listopada 2019 r. w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce, odbędzie się XXII edycja Targów Biznes-Żywność- Medycyna-Auto Flota Rzeszów 2019 r. Wydarzenie organizowane jest przez GK Specjał oraz sieci franczyzowe: Nasz Sklep, Livio i Rabat Detal. Na 16 tys. mkw wystawi się około 300 firm z kraju i z zagranicy. Wydarzeniu towarzyszyć będzie Ogólnopolski Kongres FMCG pod hasłem „Dokąd zmierza Polski handel?

Jedna z największych imprez wystawienniczo-handlowych w południowo-wschodniej Polsce powraca jesienią z kolejną, już 22 odsłoną. Po sukcesie zeszłorocznej edycji, w tym roku organizatorzy spodziewają się około 300 wystawców. W G2A Arenie w Jasionce koło Rzeszowa będzie można zobaczyć oferty dystrybutorów artykułów spożywczych, firm ubezpieczeniowych, banków, firm działających w branży turystycznej, hotelarskiej, informatycznej, telekomunikacyjnej, firm zajmujących się wyposażeniem i aranżacją wnętrz: sklepów, hurtowni, biur, lokali gastronomicznych.  Od  kilku  edycji wśród wystawców są również dealerzy samochodów dostawczych i osobowych. Obecność zagranicznych producentów nadaje wydarzeniu międzynarodowy charakter i przyciąga corocznie kilka tysięcy zwiedzających. Na wszystkich uczestników czekają także liczne promocje, degustacje, a także losowania nagród. Wstęp na Targi jest bezpłatny. W drugi dzień Targów o godz. 12:00 odbędzie się koncert Sławomira.

Ogólnopolski Kongres FMCG

Równocześnie z Targami odbędzie się Kongres: „Dokąd zmierza Polski Handel?”, który zgromadzi ekspertów, liderów opinii oraz kluczowe postacie w polskim handlu, w tym przedstawicieli kierownictw największych koncernów i firm rynku FMCG. Moderatorami będą redaktorzy najlepszych pism branżowych. Przez dwa dni będą odbywały się prezentacje, panele dyskusyjne, debaty poświęcone bieżącej sytuacji w handlu oraz trendom, nowym oczekiwaniom klientów i prognozowanym kierunkom rozwoju. W programie pierwszego dnia zaplanowano prezentacje:

• Struktura rynku handlowego w Polsce – dzisiaj i jutro
  • Sklepy po sąsiedzku – perspektywy i szanse
  • Konsument w Polsce AD 2020 – fundamentalne trendy
  • Strategie asortymentowe w czasach dominacji dyskontów: oferta na półce głównym narzędziem budowania przewagi konkurencyjnej
  • Lokalizacja sprzedaży największych kategorii spożywczych
  • Obowiązkowy asortyment w sklepach małoformatowych - dzisiaj i jutro

Ważnym punktem programu będą debaty:

• Przyszłość polskiego handlu – scenariusze i wyzwania – współorganizowana przez magazyn Wiadomości Handlowe, poruszająca szeroką tematykę m.in.: franczyz i sklepów małych formatów jako elementów przewagi polskiego handlu, budowania siły handlu w oparciu o współpracę z dostawcami, współpracy  między polskimi dystrybutorami czy zmian w prawie,
  • Rola franczyzy w handlu tradycyjnym – współorganizowana przez magazyn Wiadomości Handlowe, poruszająca tematykę franczyzy, jej znaczenia w polskim handlu, kierunków rozwoju.
  • Czynniki wpływające na sprzedaż najważniejszych kategorii w sklepach małoformatowych – współorganizowana przez magazyn Handel, podejmująca dyskusję na tematy związane z: zmianami regulacji prawnymi a wzrostem cen w niektórych kategoriach, metod marketingowych wspierających sprzedaż w sklepach małoformatowych, znaczenia kanału małoformatowego dla wprowadzania nowych produktów, czy scenariuszy rozwoju kanału małoformatowego i jego miejsce w strategiach sprzedażowych producentów.

Równocześnie będzie realizowana Akademia Trade Marketingu współorganizowana przez pismo Hurt i Detal. W ramach niej eksperci poprowadzą panele:

• Sklep i jego otoczenie. W jakim otoczeniu funkcjonuje Twój sklep? Czy rzeczywiście sklep odpowiada na potrzeby mieszkańców?
  • Wizualizacja placówki handlowej. Czy wizualizacja Twojego sklepu zachęca klientów do zakupów. Czy klient dobrze czuje się w Twoim sklepie?
  • Merchandising – zasady ekspozycji. Czy tak naprawdę znasz zasady ekspozycji towarów na półce? Dowiedz się jak ustawienie towarów wpływa na wielkość koszyka zakupowego.
  • Sposoby aktywowania klientów. Budowanie lojalności i zaufania. Co zrobić, aby klienci byli bardziej aktywni w zakupach, jak zwiększyć koszyk zakupowy? Zasady organizowania akcji promocyjnych. Co zrobić, aby klienci zawsze wracali do Twojego sklepu i byli bardziej lojalni? Zasady organizowania systemów lojalnościowych.

W programie przewidziano także Kongres Mięsny, którego gośćmi i panelistami będzie kierownictwo największych firm z tej branży. Z kolei drugiego dnia odbędzie się konferencja finansowa poświęcona kluczowym aspektom z zakresu ekonomii szczególnie ważnym dla handlu.

Czołowi przedstawiciele polskiego handlu

Na zaproszenie Organizatorów wydarzenia w debatach i panelach dyskusyjnych, wezmą udział przedstawiciele z najwyższego szczebla organizacyjnego czołowych koncernów i firm rynku FMCG.W gronie zaproszonych do udziału w roli panelistów znaleźli się m.in.:

• Adam Mokrysz, prezes Grupy Mokate,
  • Bogusław Kowalski, prezes zarządu Graal S.A.,
  • Dariusz Sapiński, prezes zarządu, Grupy Mlekovita,
  • Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek
  • Evangelos Evangelou, prezes Herbapol Lublin,
  • Jan Kolański, prezes Colian Holding,
  • Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex Wadowice
  • Marek Darul, prezes Kupiec Sp. z o.o.,
  • Marek Moczulski, prezes zarządu Bakalland S.A.,
  • Michał Mrowiec wiceprezes Kompania Piwowarska,
  • Mieczysław Walkowiak, wiceprezes Sokołów SA,
  • Paweł Gurgul, prezes Grupy Hortex
  • Paweł Ornatek, prezes zarządu Profi Sp. z o.o.,
  • Radosław Kasperowicz, prezes zarządu Prymat Sp. z o.o.,
  • Robert Krawiec, prezes zarządu Mamut Polska S.A.,
  • Vassilen Tzanov, prezes CEDC.

Loteria TARGOMANIA

Podczas dwóch dni Targów odbędą się losowania nagród dla osób posiadających KUPONY LOTERYJNE. Pozyskać kupony będzie można na stoiskach realizując zamówienia. W sumie dla odwiedzających przewidziano kilkadziesiąt nagród o łącznej kwocie ponad 30 tys. złotych. Wśród nich będą telewizory, tablety, laptopy, drony, smartwatch’e, rowery, sprzet sportowy czy zestawy nagród. Drugiego dnia Targów o godzinie 14:10 odbędzie się losowanie nagrody w postaci weekendowej jazdy samochodem z pełnym bakiem. W losowaniu będą mogły wziąć udział osoby posiadające KUPONY LOTERYJNE, które opublikowane zostaną w Gazecie Super Nowości w terminach: 25,28 października 2019 r. oraz 4,5,6 listopada 2019 r.

Targi Medyczne

Jak co roku na Targi medyczne zapraszane są firmy, które zaprezentują między innymi oferty  z zakresu medycyny naturalnej, profesjonalnych środków czystości i higieny, sprzętu i aparatury medycznej, mebli medycznych, środków opatrunkowych, odzieży i obuwia medycznego. Centrum Medyczne Medyk sp. z.o.o., przygotowała cykl bezpłatnych prelekcji na temat profilaktyki zdrowia dla odwiedzających Targi. Dodatkowo organizatorzy zapraszają również na bezpłatne badania i  konsultacje lekarskie ze specjalistami.

Nagrody dla najlepszych

Podczas tegorocznych Targów już po raz siódmy Jury przyzna specjalne certyfikaty i „Złote Medale” dla produktów FMCG. Kapituła wybierze 30 produktów, które otrzymają pamiątkowe medale,  certyfikaty oraz prawo używania znaku na produktach. Ponadto wręczone zostaną Złote Specjały oraz nagrody od Władz Miasta i Regionu.

Patroni i partnerzy

TARGI zostały objęte patronatem honorowym przez Marszałka Województwa Podkarpackiego - Władysława Ortyla, Wojewodę Podkarpackiego - Ewę Leniart oraz Prezydenta Miasta Rzeszowa - Tadeusza Ferenca.

PATRONI:

• Konsul Honorowy Ukrainy w Rzeszowie, Konsul Honorowy Republiki Słowackiej w Rzeszowie,
  • Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych,
  • Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej,  Podkarpacki Klub Biznesu

PATRONI MEDYCZNI:

• Centrum Medyczne Medyk,
  • Okręgowa Izba Lekarska, Narodowy Fundusz Zdrowia,
  • Podkarpacki Oddział Wojewódzki w Rzeszowie
  • Medyczno-Społeczne-Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Rzeszowie
  • Podkarpacka Okręgowa Izba Aptekarska
  • Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Rzeszowie

PATRONI MEDIALNI:

• Poradnik Handlowca,
  • TVP Rzeszów,
  • Wiadomości Handlowe,
  • Hurt i Detal,
  • Handel,
  • Super Nowości.

PARTNERZY TARGÓW:

Caritas Diecezji Rzeszowskiej,

Podkarpacki Związek Pracodawców Lewiatan.

Szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej:  www.targispecjal.pl Relacja z Targów 2018: https://www.youtube.com/watch?v=S3yCLRgodUc&t=3s