KRZYSZTOF TOKARZ, PREZES ZARZĄDU GK SPECJAŁ W WYWIADZIE DLA PORTALU WIADOMOSCIHANDLOWE.PL

08.02.2021

Firma franczyzowa, która nie ma zaplecza dystrybucyjnego, nie może być dobrym franczyzodawcą ponieważ nie jest w stanie zagwarantować pewności dostaw, konkurencyjnej ceny, nie jest w stanie zagwarantować również pełnego wyboru asortymentu, zapewnić bezpieczeństwa dostaw. Polski detal musi odpowiedzieć sobie teraz na pytanie, jaką ścieżką chce podążać? – tak w rozmowie z portalem wiadomoscihandlowe.pl mówi Krzysztof Tokarz, prezes zarządu Grupy Kapitałowej Specjał.

Podkreśla również, że sklepy franczyzowe nie odniosą sukcesu bez doskonałej logistyki i serwisu. Jak wyjaśnia: Firma franczyzowa, która nie ma zaplecza dystrybucyjnego, nie może być dobrym franczyzodawcą ponieważ nie jest w stanie zagwarantować pewności dostaw, konkurencyjnej ceny, nie jest w stanie zagwarantować również pełnego wyboru asortymentu, zapewnić bezpieczeństwa dostaw. Polski detal musi odpowiedzieć sobie teraz na pytanie, jaką ścieżką chce podążać? jaka przyszłość czeka go za 5, 10 lat? Grupa Kapitałowa Specjał to 100 proc. polski kapitał, ma potencjał, kompetencje, zasoby ludzkie,  oraz wizję, którą chce podążać i konsekwentnie realizuje ten plan. Od początku działalności firmy, czyli od 30 lat wszystkie wypracowane zyski przeznaczone są konsekwentnie na rozwój firmy oraz polskiego rynku detalicznego. Chcemy wspólnie rozwijać nasze biznesy i wspólnie przy partnerstwie franczyzowym i logistycznym budować przewagi konkurencyjne, jesteśmy zdania że tylko połączenie działań detalu i własnego zaplecza dystrybucyjnego stwarza optymalne warunki do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej.
Grupa kapitałowa Specjał jest dziś największym polskim partnerem polskich sklepów spożywczych i polskich sieci franczyzowych. Aktualnie przekształcamy się z dystrybutora w logistyka. Naszym pierwszym celem jest dojście do 50 proc. obrotów firmy Specjał skoncentrowanych na organizowanych przez siebie sieciach franczyzowych, czyli idziemy w kierunku mocnego związania naszych sieci franczyzowych ze Specjałem. Wynika to między innymi z tego, że nowy asortyment pojawiąjący się w naszej ofercie jest bardzo mocno weryfikowany we współpracy z franczyzą, to sami franczyzobiorcy decydują, co chcą sprzedawać. Specjał nie działa osobno, obok rozwijanej franczyzy. Wiele działań jest wspólnych, tak aby naszym odbiorcom, czyli sklepom franczyzowym wiodło się jak najlepiej, by mieli dostęp do najlepszych produktów, cen oraz pomocy przedstawicieli handlowych zarówno naszych jak i producentów.

Całość wywiadu z Prezesem Zarządu GK Specjał można przeczytać tutaj: https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykul/sklepy-franczyzowe-nie-istnieja-bez-doskonalej-logistyki-i-serwisu-wywiad